Information til skoler og lærere.

Sådan foregår valget

Valget til Børne- og ungebyrådet afholdes årligt, hvor der vælges 31 medlemmer og 9 suppleanter. Valget foregår i fem områder, det er også i disse områder senaterne hører til. 

Hver skole vælger en kontaktlærer, som er ansvarlig for at organisere valget på skolen. Det er også denne person som er i kontakt med bl.a. Ung i Aarhus og ÅUF (Århus Ungdommens Fællesråd). 

Alle elever fra 7. klasse til og med 17 år er stemmeberettigede og kan stille op som kandidater til Børne- og ungebyrådet. Eleverne stiller op for det område skolen ligger i  og der stemmes ligeledes på kandidater fra dette område. Hvis man går på en af byens ungdomsuddannelser, har man mulighed for enten at stille op og/eller stemme i det område man går på ungdomsuddannelse eller der hvor man gik i folkeskole.

I valgåret 22/23 skal valgdagen falde på en hverdag i uge 40. Dag fastlægges af skolen, hvorefter dette oplyses til ÅUF på mail emilie@aauf.dk. I skal desuden også oplyse om I afholder valget manuelt eller digitalt.

Alle afstemninger skal være afviklet og resultater indsendt til ÅUF senest fredag i uge 40. kl. 12.00. Hvorefter de opstillede får besked om valgresultatet. 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Du kan læse mere om valget og Børne- og ungebyrådet her.

For unge på ungdomsuddannelserne til og med 17 år inviterer vi til valgdag hos Ungdomskulturhuset torsdag d. 6. oktober 2022 kl. 14.30-20. Her vil også være mulighed for at hænge ud efter afstemningen. 

Elever fra ungdomsuddannelserne til og med 17 år er også velkomne til at stille op som kandidater – enten i området for deres ungdomsuddannelse eller folkeskole. 

Har du yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte Børne- og ungebyrådssekretæren eller koordinatoren fra dit område.

Sådan kan du hjælpe

Som lærer, kontaktlærer eller anden voksen kan du hjælpe på flere måder. 

Først og fremmest kan du opfordre og opmuntre de unge til at stille op! Vi har brug for mange kandidater i alle områderne, så hvis du kender til unge som kunne have interesse for at stille op, så tøv ikke med at tage en snak med dem. Som kontaktlærer på skolerne står man desuden til rådighed for de elever som ønsker at stille op, da det er dennes ansvar at modtage tilmeldinger og indhente forældretilladelser, kontaktoplysninger, samt senere valgmateriale. Find alle vigtige datoer og opgaver her.

Er du lærer på en af byens ungdomsuddannelser kan du også gøre en stor forskel! Del budskabet om at muligheden for at stille op og stemme er muligt – og opfordre eleverne til at tage del i valget. 

Hvilken forskel gør Børne- og ungebyrådet?

Hvert år kan Børne- og ungebyrådet stille fire forslag, som Aarhus Kommunes byråd er forpligtet til at drøfte på et byrådsmøde. Det betyder ikke blot at de unges stemmer bliver hørt og at de er med til at bringe vigtige emner på dagsordenen, men også at flere af deres forslag faktisk tidligere har ført til positive ændringer i Aarhus Kommune.  

Vidste du f.eks. at at Børne- og ungebyrådet på budgetforliget fik afsat 4,5 millioner kr. til en styrket indsats for at styrke ordblindeindsaten i Aarhus i 2019 og 2020.? Eller at vi har været med til at bane vejen for bedre seksualundervisning i kommunens folkeskoler? 

Du kan læse meget mere om vores tidligere forslag og resultater her.

Deltag i et Børne- og ungebyrådsmøde

Børne- og ungebyrådets møder er altid åbne for offentligheden. Du og din skoleklasse er derfor meget velkomne til at komme forbi til et af vores møder og ser hvordan ungedemokratiet i Aarhus fungerer. Det kan være i forbindelse med et samfundsfagsforløb eller fordi du gerne vil præsentere de unge for det Børne- og ungebyråd, som de har været med til at vælge. Et besøg varer typisk en times tid, hvor I får mulighed for at overvære dele af debatten blandt medlemmerne, hvorefter I vil blive præsenteret for et ungebyrådsmedlem som vil fortælle om hvordan det er at være en del af Børne- og ungebyrådet og besvare jeres spørgsmål. Børne- og ungebyrådets møder finder sted 7 gange årligt fra oktober til maj, og møder er altid fra kl. 13-16 i byrådssalen på Aarhus Rådhus. Du finder en oversigt over datoer for de kommende byrådsmøder på forsiden.